sphere ctrl menu cross shoppingcart trash
Je mond

droge mond

Alles wat je moet weten over een droge mond

Een droge mond kan oncomfortabel zijn en verhoogt het risico op gaatjes en infecties, wat een goede mondhygiëne nog belangrijker maakt.

Droge mond - wanneer je minder speeksel produceert

Speeksel speelt een zeer belangrijke rol bij de mondhygiëne. Het speeksel helpt om de mond te reinigen van bacteriën die voorkomen dat tandplak zich op en rond de tanden ophoopt. Met minder speeksel worden de tanden kwetsbaarder voor gaatjes en de zachte weefsels in je mond worden gevoelig en vatbaar voor infecties.

Oorzaken en effecten van een droge mond 

Er zijn veel oorzaken voor een droge mond. Een droge mond ontstaat wanneer je speekselklieren niet genoeg speeksel produceren. De productie van speeksel neemt af naarmate je ouder wordt. Met minder speeksel worden je tanden en tandvlees kwetsbaarder voor cariës en infecties.

Ook medicijnen, ziekten of stress kunnen bijdragen aan een droge mond. Raadpleeg je tandarts als je problemen ondervindt met een droge mond zodat deze in een vroeg stadium kunnen worden geïdentificeerd en behandeld.

Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere een "plakkerig" gevoel in de mond, draderig speeksel en keelpijn. Een slechte adem en droge lippen kunnen ook aanwijzingen zijn voor een droge mond.

De behandeling van je droge mond

Als je tandarts of arts de oorzaken van jouw droge mond kan vaststellen kan de behandeling je toestand verbeteren.

Vijf tips om zelf te proberen

 

  • Suikervrije kauwgum of zuigtabletten
  • Vermijd zure voeding en het gebruik van tabak
  • Poets je tanden twee keer per dag
  • Reinig dagelijks tussen je tanden en kiezen

Verlicht jouw droge mond

Symptomen van een droge mond kunnen op vele manieren worden verlicht, afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

Als je last hebt van een droge mond is je mondhygiëne extra belangrijk. Vermijd eten tussen de maaltijden door en spoel je mond vaak met water. Zorg ervoor dat je regelmatig bij de tandarts of mondhygiënist langs gaat.

Een goede mondhygiëne is extra belangrijk als je last hebt van een droge mond. Kies een tandenborstel met zachte filamenten. Poets je tanden twee keer per dag met fluoride tandpasta en zorg ervoor dat je ook dagelijks tussen je tanden en kiezen reinigt.

Is your mouth dry at night?

Waking up with a dry mouth is a common problem, which can affect both your sleep and your oral health. The symptoms may include:

  • Thirst during the night
  • Dry lips in the morning
  • Stringy and thick saliva

Er is geen snelle genezing voor een droge mond, maar enkele eenvoudige veranderingen in levensstijl kunnen de symptomen verlichten. Probeer een luchtbevochtiger in je slaapkamer te gebruiken, gebruik neusstrips om gemakkelijker te ademen en vermijd alcohol en cafeïne in de avonduren.

Door gebruik te maken van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees hier meer over de TePe voorwaarden.