Cariës (gaatjes)

Dentale cariës, ook wel bekend als tandbederf of gaatjes, is een van de meest voorkomende orale ziekten. Cariës wordt veroorzaakt door zuuraanvallen op het tandglazuur.

Oorzaak van Cariës

Elke keer wanneer u iets eet, produceren bacteriën in uw mond zuren die de tanden aantasten. Het speeksel helpt de mond te reinigen en de zuren te neutraliseren, maar dit alleen is niet genoeg. De bacteriële plaque kan de tanden blijven beschadigen indien deze niet goed schoongemaakt worden.

Door frequent te snacken tussen de maaltijden door, zullen uw tanden niet de kans krijgen zich te herstellen tegen de zuuraanvallen. Laat uw tanden rusten en kies indien u dorst heeft voor het drinken van water in plaats van suikerhoudende of zure dranken. Ga altijd naar bed met schone tanden - de productie van speeksel is ’s nachts namelijk veel minder.

Indien u last heeft van een droge mond, is de kans op cariës groter. Uw mondhygiëne is des te belangrijker omdat er minder speeksel aanwezig is wat uw tanden helpt te reinigen.

Dagelijkse verzorging thuis

Poets uw tanden twee keer per dag met een tandenborstel en fluoride tandpasta. Fluoride versterkt het tandglazuur en voorkomt beginnende cariës. Reinig een keer per dag tussen uw tanden. Fluoride kan eenvoudig worden aangebracht in de interdentale ruimtes door middel van het gebruik van een met fluoride geïmpregneerde tandenstoker of een interdentale borstel voorzien van fluoridegel of gel met chloorhexidine en fluoride.

Bezoek regelmatig uw tandarts of mondhygiënist, als aanvulling op uw dagelijkse verzorging thuis.