Tandvleesontsteking en parodontitis

Parodontale ziektes (tandvleesontstekingen en parodontitis) komen zeer vaak voor, maar kunnen worden voorkomen door een goede mondhygiëne.

Een veel voorkomende ziekte

Ongeveer 40% van alle volwassenen lijdt aan parodontitis vaak zonder dit te weten. De ziekte ontwikkelt zich langzaam en vaak pijnloos of zonder zichtbare tekenen. Hoe eerder dit wordt geconstateerd en behandeld, hoe beter.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is lichtroze van kleur en stevig. Het tandvlees ligt stevig rondom het bot en de tand als een soort kraag. Wanneer u de tanden poetst of interdentaal reinigt begint het niet te bloeden.

Tandvleesontsteking

Een kleverig laagje, bacteriële plaque, hecht zich constant aan de tand. Indien u niet goed reinigt, zal tandplaque achter blijven, vooral tussen de tanden en langs de tandvleesrand. Wanneer de plaque zich ophoopt in deze gebieden veroorzaakt het tandvleesontstekingen (gingivitis). Ontstoken tandvlees wordt gekenmerkt door roodheid en zwelling. Het tandvlees kan gaan bloeden wanneer u de tanden poetst.

Parodontitis

Wanneer de plaque niet verwijderd wordt, nestelt het zich in de ruimte tussen de tand en het tandvlees (de gingivale sulcus). Op de tandhals, verhardt de plaque tot tandsteen en ontstaat er een ruw oppervlak waar bacteriën zich nog makkelijker kunnen hechten.

Het ondersteunende bot breekt geleidelijk af en de tand verliest daardoor steeds meer houvast. De ontsteking van het tandvlees heeft zich ontwikkeld tot parodontitis. Het is een langzaam proces dat vaak onopgemerkt en pijnloos voorbij gaat. Na verloop van tijd kan de tand loskomen en in het ergste geval uitvallen.

Bescherming en behandeling

U kunt een hoop zelf doen om parodontale aandoeningen te voorkomen en tegen te gaan, middels een goede mondhygiëne. Poets uw tanden twee keer per dag. Reinig een keer per dag de ruimte tussen de tanden met behulp van borstels, tandenstokers, een Mini Flosser of tandzijde. Een speciale tandenborstel voor het reinigen van moeilijk bereikbare plaatsen kan ook noodzakelijk zijn. Vraag uw tandarts of mondhygiënist voor advies en instructies.

Indien u een tandvleesontsteking vermoedt, neem dan contact op met uw tandarts. De samenwerking tussen u en uw zorgverlener is van groot belang voor een succesvol resultaat, zelfs nadat de behandeling al is afgerond. Om te voorkomen dat de problemen terugkeren, zijn regelmatige controles in combinatie met uw verzorging thuis van cruciaal belang.

Informatiemateriaal

Lees meer over parodontitis in onze patiëntenfolder,
Tandvleesontsteking en parodontitis.

Gingivitis = tandvleesontsteking
Parodontitis = botverlies