Verstandskiezen

Verstandkiezen zijn de kiezen die helemaal achterin in de mond doorkomen. Deze verschijnen meestal tussen de 18 en 26 jaar.

Veelvoorkomende problemen

Sommige mensen hebben alle vier de verstandskiezen, andere hebben er minder. Soms blijven ze in het alveolaire bot zitten en komen niet door, andere worden weer geboren zonder verstandskiezen.

Een verstandskies kan problemen opleveren wanneer deze de verkeerde kant opgroeit. Wanneer de kies langzaam doorkomt kan deze deels nog bedekt zijn met tandvlees, welke reiniging kan bemoeilijken. Wanneer bacteriën zich rondom de kies ophopen, kan dit lijden tot ontstekingen en zwellingen.

Als de problemen blijven terugkeren of de verstandskies de naastgelegen elementen kan gaan beschadigen, kan het verstandig zijn de verstandskies te laten verwijderen. Als u pijn in of rondom de verstandskies heeft, kunt u contact opnemen met uw tandarts.

Mondhygiëne advies

Het kan erg moeilijk zijn de verstandskiezen te bereiken met een normale tandenborstel. Om het reinigen te vergemakkelijken kan het gebruik van een single tufted borstel, bijvoorbeeld de TePe Compact Tuft, met een kleine borstelkop en gebogen nek zeer geschikt zijn.

Combineer deze met een druppel TePe Interdental gel met fluoride voor extra bescherming tegen cariës (gaatjes). De TePe Nova, een tandenborstel met een puntige tip die makkelijker achterin de mond kan komen, kan ook zeer geschikt zijn voor het reinigen van de verstandskiezen.